Gymlcstorta
2007.02.25. 18:02
=p
Hozzvalk:
1,5 kg savanyks gymlcs (szilva, rebarbaraszr, barack, stb.), 125 g vaj vagy margarin, 225 g cukor, 1 csomag vanlis cukor, 1 csipet s, 3 tojs, 15 dkg liszt, 1 teskanl stpor, 1/2 teskanl fahj, 1 csipet rlt szegfszeg, 5 dkg mz.
Elkszts:
A rebarbart megtiszttjuk, 2 cm-es darabokra vgjuk. (A szilvt kimagozzuk, flbevgjuk.) A zsiradkot, 125 g cukrot, vanlis cukrot s st habosra keverjk. 2 tojs srgjt + 1 egsz tojst hozzkevernk. A lisztet a stporral sszekeverve + fahj s szegfszeg, szintn hozzkeverjk. Egy tortaformt (26 cm tmrjt) jl kizsrozunk, belentjk a tsztt, elsimtjuk. Rdobljuk a gymlcsdarabkkat. Forr stben kb. 45 percig stjk. (Ezt a fajta tsztt nagy lngon kell stni, s nem szabad nyitogatni a st ajtajt, de vigyzz! Ha nagyon sl, lejjebb kell venni.) Rviddel a sts vge eltt az egsz tojs fehrjt habb verjk, kzben belekeverjk a maradk cukrot, tovbbverjk, s aztn hozzkeverjk a mzet. Ezt a masszt rkenjk a tsztra, flhzkodjuk, hogy kis cscsok lljanak ki belle. Nagyon enyhe tzn mg kb. 10-15 percig stjk, amg megbarnul a hab a tetejn. Kivesszk, hagyjuk kihlni. Nemcsak finom, knny sti, de ltvnyosan szp is a megpirult habcscsokkal a tetejn!
|