Dobos torta
2007.02.25. 18:05
Mindenki kedvence =)
Hozzávalók:
2 egész tojás, 4 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, vanília, 4 tojás fehérje, 15 dkg sima vagy grízes liszt. Karamellhez: 14 dkg porcukor Krémhez: 15 dkg csokoládé, 1 tojás, 1 kanál tej, vagy kávé, 12 dkg porcukor, 20 dkg vaj.
Elkészítés:
Egy tálban keverjük habosra 2 tojást meg 4 tojás sárgáját 10 dkg porcukorral és kevés vaníliával, majd adjuk hozzá a 4 tojás nagyon keményre felvert habját, melybe 5 dkg porcukrot tettünk, végül hozzáadjuk a 15 dkg lisztet, Vajazott lisztezett formában sütjük. Amint kihűlt azonnal felvágjuk, mert hidegen törik. A meleg felső lapot karamellel vonjuk be. (melegen könnyebb vele dolgozni). 14 dkg porcukrot óvatosan felmelegítünk, és állandó keverés mellett világosra pirítjuk.. A felső lapot márványlapra (vagy tepsi hátlapjára) helyezzük, és a karamellt ráöntjük, vajas késsel elsimítjuk és bejelöljük a szeleteket. (Azért kell a meleg lapra önteni, hogy ne keményedjen meg olyan gyorsan). A hideg lapokat a következő krémmel törtjük: 15 dkg olvasztott csokoládét, 1 tojást 1 kanál tejjel vagy kávéval sűrű krémmé főzünk, a tűzről levéve 20 dkg vajat adunk hozzá és habosra keverjük, kifagyasztjuk és ismét habosra keverjük. Ha betöltöttük a krémmel a lapokat a tetejére helyezzük a karamellel bevont szeleteket.
|